Student och varannan vecka mamma

Livet som student och mamma. Jag kan inte påstå att jag vet vart tiden tar vägen, antagligen prokrastinerar jag bort den. Precis som jag gör med tentapluggandet nu. Men jag tänkte att jag skulle prata lite om ekonomi och hur det är att vara studerande ”varannan vecka mamma”

I 9 månader och 15 dagar har jag försökt att skrapa ihop mitt liv, livet efter separationen. Separationen som jag orsakade, valen jag gjorde och familjen jag splittrade. Även om jag önskar att det hade avslutats på ett bättre vis. Så kan jag inte säga att jag ångrar utfallet, hur tufft det än har varit många gånger – för det har det, varit tufft alltså.

Låt oss börja med ekonomin som student

Vid separationen blev jag utköpt från huset, jag fick det jag skulle och lämnade mitt hem och hela det liv jag byggt upp bakom mig. Men ja, jag fick pengar, jag fick det jag skulle. Och lämnade allt annat bakom. Vissa saker kan inte pengar köpa och det finns saker jag saknar varje dag. Att jag fick pengar innebär ju dock att jag har ett skyddsnät för min ekonomi. Jag har alltid något att falla tillbaka på, inte för att jag gör det – men jag kan.

Jag investerade mer eller mindre varenda krona jag fick. En liten summa gick till ett buffertkonto och en del gick tillbaka till det jag redan betalt en gång – att fixa mina bröst och mage efter en 65kilos viktminskning. Men övriga pengar, de investerades. 

Lever som student

Eftersom pengarna är investerade så finns de inte, eftersom börsen ser ut som den gör, så rörs de inte. Jag vill inte gå ur den här krisen som en förlorare. Jag planerar och betalar mina kostnader som en student och jag gör inga direkta utsvävningar alls. Men jag har ju alltid mina pengar som ett skyddsnät. Men de används inte. Att pengarna finns där om det skulle behövas är en trygghet för mig, en trygghet som jag vet att inte alla har förmånen att känna. Det gör också att jag har haft lite svårt att skriva om detta. Om att vara aktiv. Det har känts jobbigt – av någon anledning även om jag alltid förespråkat att ha ett skyddsnät och även om de pengarna ”alltid” funnits där.

Ständiga dåliga samvetet som varannan vecka mamma

Det hänger över mig som ett moln, det dålig samvetet. Över att jag är varannan vecka mamma. Även om min hjärna säger en sak så säger självklart hjärtat något helt annat. Jag är inte med mina barn under hela deras uppväxt. Även om jag alltid försöker vara tillgänglig för dom och alltid försöker ge dom den bästa mamma jag kan vara så finns det där ändå, det dåliga samvetet. Det kommer släppa, det kommer gå över – säger de som vet. Men jag vet inte jag. Det känns inte som det. Mamma hjärtat blöder.

Min budget

Jag har gjort ett instagram inlägg om min ekonomi som student och hur min budget ser ut. Jag har varit dålig på att följa den och har helt ärligt levt för dagen, på något vis har jag klarat mig ändå, utan att nalla på sparandet. Kanske för att jag alltid har haft ekonomin och ett hållbart ekonomiskt tänkande? Eller kanske bara för att jag har haft tur?

Sanne, hur klarar man sig som student varannan vecka mamma?

Den frågan fick jag ikväll från en gammal vän, numera en ytlig bekant, du vet en sådan människa som på något vis alltid tillhör en, även om det inte alls är så egentligen. En person som har betytt väldigt mycket för en, under om än en kort period, så ändå en period av ens liv.

Jag tänkte jag skulle försöka berätta om det svaret jag gav henne på hennes fråga kring hur man klarar sin ekonomi som studerande varannan vecka mamma.

För det första så tar jag alla tilläggslån och extra pengar jag kan få, är det något lån man ”inte ska vara rädd att ta, så är det CSN-lån”. Även om jag absolut fortfarande tycker att om man inte behöver, eller om man inte har koll på landet. Inte ska ta lån alls…Det gör iaf att jag får car 16.000 kronor i månaden, utöver det så får jag barnbidraget. Hade jag inte haft ett sparande så hade jag haft ett bostadsbidrag som täckte mer än väl för 2/3 delar av min hyra, men nu har jag pengar – för framtiden, så något bostadsbidrag ser jag inte skymten av. Inga andra bidrag heller för den delen. Fördelar och nackdelar med att alltid ha skött sin ekonomi finns det tydligen. 

Det finns en massa rabatter att få när det kommer till att vara student, en av fördelarna med att vara student. Elen, maten, internet, mobilen, försäkringar och diverse andra bra att ha. Gymkort, kollektivtraffik, kulturevenemang. Ja men nästan allt ger en lite rabatt om man är student. Tillexempel fick jag ett simkort (10-kort) för 300 kronor häromdagen. 

Men kostnaderna då?

Det är väl dumt att låtsas som att mina matkostnader är höga, jag gjorde en gastric sleeve för 4 år sedan (därav viktminskningen). Det gör ju att jag äter som min 5 åring. Vi har inga större matkostnader. Vi kan äta ute utan att det svider extremt i plånboken, både eftersom vi delar på en pizza alla tre men även för att våra ”hemma matkostnader” är så låga.

Dieseln svider i plånboken, jag behöver köra och därför behöver jag tanka. Barnen går i skolan 5 km bort och kollektivtraffiken matchar inte, eller nej, nu ljög jag, Jag har inte ens kollat upp det, jag vill köra för att få hem dom så fort som möjligt och för att ha så lugna mornar man nu kan få med två barn under 8 år – livet som mamma.

Men annars, annars klarar jag mig, jag har inga avbetalningar, allt jag har äger jag. Inga skulder (mer än till CSN) och tackvare att jag alltid har haft en god ekonomi och alltid har haft det under kontroll, så är detta inte något som har påverkat mitt livskvalitet något speciellt.

Jag vet inte om detta inlägget egentligen blev det jag hade tänkt att det skulle bli. Det blev som det mesta med mig, spontant, ärligt och från hjärtat. Jag ska bli bättre på detta, att titta in och skriva en liten text ibland. När andan faller på.

Finns det något du skulle vilja läsa om?

Lämna gärna en kommentar om ett ämne, eller kanske bara för att säga hej, det gör mig alltid lite glad.

 

Kram kram

premium

Mer från bloggen

Cashback och kreditkort

Det finns idag många Kreditkort och många olika cashbacklösningar att ta till när det kommer till att handla. Är det något som är bra? Jag

Spara el - Spara pengar

Spara el – Spara pengar

Genom att dra ner på din konsumtion kan du spara pengar åt alla. Hur är det möjligt? Ja tillgång och efterfrågan. Om ingen använder (vill

Ett svar

  1. Följer dig på insta sen hyfsat nyligen. Visste inte förrän nu att du hade blogg också, den kommer jag komma tillbaka till!👌🤗
    Du verkar vara så ärlig, härlig och genuin🥰

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *