Spara el – Spara pengar

Genom att dra ner på din konsumtion kan du spara pengar åt alla. Hur är det möjligt? Ja tillgång och efterfrågan. Om ingen använder (vill ha) el, så blir det billigare. Spara el – spara pengar. Det blir lite tokigt egentligen, sluta använd elen, så den blir billigare – så att du kan använda elen.. 

Spara el - spara pengar

Hur kan du spara el?

För att läsa om tips på hur du kan spara el – spara pengar så kan du alltid gå in på mitt instagramkonto Budgetmorsan där finns både tips för att minska elförbrukningen men även en massa andra olika saker som jag tycker är kul, smart och givande att dela

Den viktigaste regeln när det kommer till spara el – spara pengar. Det är att stänga av det du inte använder. Optimera ditt användande och  sluta slötitta på tv, paddan och mobilen samtidigt.

Sänk dina elkostnader med upp till 20%

Uträkningar säger att 10% av ens elförbrukning är alla apparater som står i STANDBY-läge. Så… Stäng av dina apparater

Det finns även uträkningar som säger att du kan sänka dina kostnader för uppvärmning av huset (just denna behöver alltså inte enbart handla om EL) med 10% om du sänker temperaturen med 2 grader. 

Med andra ord så skulle vi kunna få ner våra kostnader i hemmet med ca 20% om vi följer det här ovanför. Vem är redo för mysfaktor med filtar och raggsockor?!

Elkostnader

Vad kostar dina apparater?

Dammsugare

En vanlig dammsugare har oftast en effekt mellan 1 000 och 2 000 watt. Om du har en dammsugare på 1 500 watt och dammsuger i 20 minuter, så har den förbrukat 1 500 W x 0,33h = 495 Wh. Eftersom elpriset anges i kWh, är det relevant att omvandla 495 Wh till 0,495 kWh. Det innebär att med priset ovan, så kostade det 0,495 kWh x 1,25 kr = 0,60 kr. 

Kylskåp

Ett nytt kylskåp drar cirka 100 watt. Då det står på hela dygnet så är elförbrukningen 100 watt x 24h = 2 400 Wh, eller 2,4 kWh. Med andra ord kostar det 2,4 kWh x 1,25 kr = 3 kronor per dygn att ha kylskåpet igång.

TV

Effekten på TV:n varierar beroende på storlek. En 42” LED TV drar cirka 60–80 watt. Om du har en TV med 70 watt och kollar på en film i 2 timmar, så har den förbrukat 0,140 kWh. Det innebär en elkostnad på 18 öre.

Fakta hämtat från Mölndalenergi

Fortsätter stiga

Jag kollade igenom bloggen precis och ser att jag för ganska exakt ett år sedan, skrev ett inlägg om elpriserna. Du kan läsa det här Jag vet att jag pratade med exmaken om att jag ville binda vår el, men han tyckte att det var onödigt och att det aldrig blir billigare om man gör det… Jag undrar, om han önskar att han hade lyssnat på mig.

premium

Mer från bloggen

Cashback och kreditkort

Det finns idag många Kreditkort och många olika cashbacklösningar att ta till när det kommer till att handla. Är det något som är bra? Jag

Spara el - Spara pengar

Spara el – Spara pengar

Genom att dra ner på din konsumtion kan du spara pengar åt alla. Hur är det möjligt? Ja tillgång och efterfrågan. Om ingen använder (vill

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *