Sluta äta kött?

Jag tänker inte se filmen, det fixar jag inte. Det räcker att jag läst vad som sker på filmen för att avgöra att det där vill jag inte se. Så jag kommer tala utifrån andras beskrivningar, jag har ingen förstahandsinformation på vad som händer på filmerna. – Så är det sagt.

Under mina år som Budgetmorsan. Alltså dom senaste 2,5 åren. Så har min uppfattning kring kött förändrats mer och mer. Från att säga typ ”jag bryr mig inte om vart köttet kommer från, jag ska inte prata med det” till att välja bort vissa länders kött, till att mer eller mindre enbart äta svenskt kött. Varför jag säger mer eller mindre? Jo dels för att Mange ibland handlar och han tänker inte på sådant och sedan för att jag ibland köper en salami eller annan korv eller produkt som sedan visar sig var från något annat land – helt enkelt för att jag inte riktigt har tänkt på det när jag handlat. När jag handlar på rutin.

Vi har gått från att vara storkonsumenter av kött, nu pratar jag 2-400gram kött per person och måltid nästan. Till att minska till max 150 gram per måltid som vi äter kött ofta rör det sig om 50 gram. Vi äter mycket vegetariskt och mycket av maten vi äter innehåller andra proteinkällor än just kött, för vår hälsa, för vår ekonomi, för jorden för djuren.

Mmm… ser du det, djuren var längst bak, eftersom jag var så säker på att vi i Sverige skötte vår slakteri. Jag var invaggad i en falsk sanning kring att vi i Sverige hade respekt för djuren – även om det var producerat för att ätas. Det tror jag inte längre. Det spelar liksom ingen roll vilken gård djuret har levt på, eller hur fint liv det har fått ha – om döden blir så otroligt brutal. Det blir för mig väldigt orimligt. Jag känner mig väldigt arg och upprörd.

Ännu en gång så förstör människan. Vi tror att vi härskar över allt, att vi har rätten att bestämma och styra. Vi är hemska varelser.

Jag har bestämt mig för att sluta äta rött kött som första steg i detta. Eller nej, vänta lite, jag har bestämt mig för att sluta köpa rött kött som är massproducerat. Det som finns här hemma kommer jag äta. Om vi får förmånen att köpa vilt, så kommer jag köpa. Men inte massproducerat.

Kyckling och fisk kommer jag fortsätta att äta och servera till min familj, varför? Ja men för att jag vill. Vi måste börja någonstans och vi börjar här. Jag kommer fortsätta att välja så bra alternativ det går när det kommer till mina inköp och det kommer säkert att bli samma konsumtion av ovanstående som innan. Eller kanske inte fisk, det blir kanske mer fisk, eftersom vi borde äta mer fisk i vår kost. Jag tror inte att jag kommer ersätta vanlig bacon med kyckling utan då blir det ingen bacon eller ett veg alternativ.

Tittar du på farmen när det går? Där finns det ju en regel att om du inte är med på slakten, så får du inte äta köttet. Lite så känner jag med filmen. Om jag inte kan se på filmen, om jag tycker att det är så vidrigt. Vad har jag då för rätt att äta köttet?

Jag vill poängtera att jag egentligen inte har något emot att äta djur. Jag tror att det liksom hör till livets cirkel. Men när vi människor kommer in och uppför oss på det viset som visas på filmen (än en gång, jag har inte sett den) så faller allt, det där är inte livets cirkel.
Alla ni som har egen gård och som är med ert djur hela vägen. Sådan himla lyx att få leva på det viset. Jag tror verkligen att respekten för djuren ökar så enormt och man ser till att ta tillvara på hela djuret ännu mer.

Tänk på allt kött som slängs. Det är min nästa tanke. Jag ser hur mycket mat som Madde dumpstrar nästan dagligen. Köttmängderna är galen. Djur som bara kastas – för mig är det hemskt. Riktigt hemskt. Så jag kommer kanske lägga till en klausul. Om jag får tag i dumpstrat kött, så kommer vi äta det. Då är det redan avräknat från butiken, butiken inser att dom inte ska köpa in så mycket av den varan igen så på det viset är ingen ”skada” skedd. Men köttet kommer till användning. Djuret har inte plågats, dödats, vakuumförpackats för att sedan slängas i en soptunna.

Jag vet faktiskt inte varför jag har ”börjat bry mig”. Det låter knäppt när jag säger det så. Men det är sant. Jag har aldrig brytt mig om djurtransporter, massproduktion och slakt. Jag vet inte vad det var som gjorde att detta blev en avgörande del för mig. Jag har faktiskt ingen som helst aning. Jag har ju inte varit lyckligt ovetandes, jag har ju sett djurtransporter förr. Jag har sett slakterier osv osv..

Detta är mina känslor, jag lägger ingen värdering i hur du väljer att göra. Men jag känner att jag behöver ta en liten ställning. Att jag inte köper hem mer kött blir mitt sätt att säga stopp.

Jag kommer inte börja kalla oss för vegetarianer, kommer inte be om vegetarisk kost till mina barn och om vi är bortbjudna så kommer vi att äta det som serveras – eller ja det är min tanke i dag, den kan såklart förändras. Men för tillfället är ställningstagandet att jag inte kommer köpa hem något från djur som har mer än 2 ben.

Det finns ingen anledning att skälla på mig att hönor och fiskar också är dåligt att äta att dom också är djur. Jag kommer kanske komma dit också, kanske. Men inte nu. Ett steg i taget. Detta är ett enormt kliv för mig. Enormt. Jag har alltid sagt att jag aldrig skulle klara av att ”sluta” äta kött. Men det är dit jag är på väg. Vi kommer såklart äta upp det köttet vi har hemma. Det är faktiskt en del. Jag kommer säkert att bli mycket mer sparsam med hur vi äter det, så jag kommer kanske att äta rött kött ända fram till sommaren. Men det är inte nykonsumtion.

Det var lite tankar från mig. Det kändes faktiskt riktigt skönt att skriva av mig, som en dagbok här. Det har jag inte använt plattformen som riktigt innan. Vad säger du? Skulle du vilja se mer ”dagboksinlägg” här?

Kram Sanne

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

6 svar

 1. Vilket bra inlägg! Har heller inte sett filmen men har sedan ett par år dragit ner på kött av just de skäl du nämner. Men äter när jag blir bjuden.

  Äter kyckling, anka o kalkon, fidk
  och stundtals lamm om jag får tag i svenskt närproducerade.

  Trevligt att läsa ”dagboksinlägg” så fortsätt gärna.

 2. Detta kommer från hjärtat. Vad fint! Jag känner på liknande sätt. Jag är inte vegetarian men jag vet att djur kan lida. Något som inte verkar vara helt självklart för vissa som hanterar djur.

  Vilt är den köttyp jag äter med bäst samvete för då känns det som att djuret har fått ha ett fritt och härligt liv i det vilda innan livet fick ett snabbt slut.

  Varma tankar

 3. Jag har tänkt som du ett tag. Vi har minskat vårt köttätande, i perioder blir det mer och inandats perioder mindre. Det mesta köper jag med kort datum eftersom jag inte står ut med att vi slaktar djur för att sen slänga och min butik är bra på att märka ut kött med kort datum och sälja det för halva priset. Vi köper också ibland från små producenter och när vi får tag i vilt köper vi det, inte alltid så lätt. Jag kan inte äta baljväxter men många gånger får kött ersättas av grönsaker och som du skriver, det behöver inte vara så mycket kött åt gången. En pyttipanna hos oss är mest rotfrukter och grönsaker och det kött som har blivit över, en köttfärssås innehåller lika mycket grönsaker som köttfärs och tacos som är en riktig favorit hos oss finns i många vegetariska varianter för att inte tala om soppa. Så det finns ju många sätt att minska ner sin köttkonsumtion på och jag tror på att vara medveten konsument som du också är inne på och att den här inställningen kommer till fler. Tack för ett intressant inlägg!

 4. Jag tycker att det är ett fantastiskt steg! Jag själv gjorde likadant men för mååånga år sedan. Sen slutade jag med kyckling och fisk också för 18 år sedan. Sambon slutade mer nyligen och kan fortfarande äta lite kött om vi är bortbjudna eller är med andra som äter kött som lämnar för att slänga. Jag tycker att det är helt rätt att förflytta att äta dumpstrat. Det skulle jag själv göra också om jag bara klarade av det- klarar inte tanken på att stoppa kött i munnen längre. Starkt av dig att ta ställning. SÅ bra!

 5. Jag går åt andra hållet!! 🙈
  Har sedan barnsben aldrig gillat att tugga på kött. Inte kallat mig för vegetarian men ätit allt annat än köttet som serverades. I högstadiet beställde mina föräldrar vegetarisk kost till mig i skolan och jag älskade maten och ökade mitt energiintag med massor av vitaminer och mineraler. Nu som vuxen har jag börjat lära mig att både äta och tillaga kött men har alltid varit extremt noga med var köttet kommer från. Kyckling och vegetariskt och fisk äter vi mest, nöt som vi äter kommer från grannen KRAV-märkta gård och slaktas lokalt. Känns så mycket bättre! 🤩

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *