Söndag 19 September – Second hand

Fuskpäls - är det ok om det är secondhand

Nästan alla mina kläder jag äger är Second hand. Jag tror att det typ är trosor som inte går under den kategorin. Annars är det mesta secondhand och det som inte är det är antingen väldigt gammalt, eller gåvor.

Med det sagt så öppnar vi upp för ämnet att handla second hand. Jag handlade nyligen på Sellpy och klickade hem en väldigt fin fräsch och prisvärd fuskpäls. Jag vet att jag reflekterade över att det var fuskpäls och second hand och att det då inte skulle vara fel rent normativt.

Men sen började jag fundera…

Som en liten parentes här så vill jag också poängtera att jag är rätt okunnig i ämnet. Att detta är mina tankar, mina reflektioner och inget av det jag säger har mig veterligen någon evidens. Det är helt enkelt bara tyckande och tänkande. Det är också skrivet med ett vänligt sinne och ett sinne som är helt öppen för diskussion och för att lära sig mer.

Är det verkligen Ok att bära fuskpäls? Självklart tyckte jag det när jag köpte den. Speciellt eftersom det var en begagnad jacka som jag verkligen kände att jag fyndade. Men… Det vet ju ingen annan, ingen annan vet att den är begagnad eller fusk. Dom ser bara en kvinna i 30 års åldern med en pälsjacka. Jag menar det står ju inte direkt Second hand i min panna. Eller jag tror inte det iallafall.

Tycker du att det är Ok att bära Second hand fuskpäls?

Jag är verkligen extremt nyfiken på vad du tycker om tänker. Jag vill lära mig mer och jag känner att det är min skyldighet att lära mig mer om ämnet så att jag kan lära mina barn. Åtminstone så jag kan lära mina barn alla olika synvinklar. Det är viktigt.

Är det skillnad på att det är fuskpäls eller äkta päls när det kommer till second hand? Jag tycker det och jag tror inte jag skulle köpa en äkta päls. Samtidigt så är det inte längesedan som det var viktigt för mig att det var äkta skinn i jackan och inte något plastskit – ja du förstår vi kan alla utvecklas visst är det vackert.

I en perfekt värld.

Jag tänker att det hade varit så fint om hela djuret som slaktades togs tillvara på som förr. Du vet päls, kött, ben, tarmar osv osv. Men om jag har förstått det hela rätt så är det inte så djurindustrin fungerar alls. Utan om du vill ha skinn från ett djur då slaktar du djuret för skinnet och kastar köttet. Vill du ha kött från djuret så slaktar du djuret och för köttet och slänger skinnet.

Ja, jag vet att vi nu kan diskutera att i en perfekt värld så slaktas inte djur för människans skull alls. Det är absolut en synvinkel som jag mer och mer ser från. Men jag är inte där helt ännu…

Därför hade jag tyckt att det vore fint om det hade varit som jag skrev här ovan.

Jag vill bara veta

För mig är det viktigt att ha olika aspekter och synvinklar i olika ämnen, av den väldigt enkla anledningen att jag ska kunna göra mina val utifrån dom. Jag säger inte att jag inte kommer använda jackan. Men jag säger inte heller att jag kommer göra det. Utan som det är nu så är jag i mellanlandet och jag vill veta mer.

Second hand till barnen

När det kommer till våra barn, alla fyra. Så är faktiskt merparten av deras kläder också second hand. Tycker att det främst är ekonomiskt att handla second hand. Jag kan ge tonåringarna dom kläder och märken dom vill ha till halva priset. Jag kan köpa helt nya garderober till dom små för 1/3 av nypriset och det är en stor besparing när det kommer till vår ekonomi. Självklart.

Sedan är det också en klimatsmart sak att göra. Det är fint att veta att man inte påverkar klimatet med nyproduktion i allt man köper (barnen har nyproducerade kläder också, då främst är det som de får i gåvor).

Kapselgarderob och second hand

Dessa två saker hör verkligen bra ihop. Jag har mindre kläder än någonsin och merparten är begagnat. Fast… Just nu är jag inne i en period. Antagligen pågrund av tristess och ångest som gör att jag bara vill köpa en massa saker från Sellpy och bygga ett stort rum till mina kläder och bara bo med dom. Nu kommer jag inte göra det. Men behovet finns där absolut. Jag har förtillfället en kundkorg med 19 klädesplagg för 769 kronor som jag är sugen på att klicka hem och som jag faktiskt tror att jag kommer klicka hem.

Det är studentklänning(ar) till Julia, träningskläder och skor till dom små, en väska och ett par byxor till mig. Samt en luciaklänning till Lily. Det är skorna som gör att priset drar iväg. 100 kronor per paret typ. Annars kostar övriga 17 plagg 30 kronor styck och frakt på 79 kronor.

Viljan till överkonsumtion

Betala 79 (!!!) kronor i frakt, eller handla för 1000 kronor och få den gratis. Jag hade faktiskt kunnat plocka på mig saker för 300 kronor till för att få ut mer för mina pengar. Men problemet jag har nu är att jag dels inte har det behovet och jag dels inte har pengarna till det.

Men jag tycker att det är så fult att köra det knepet. Speciellt för ett företag som i så mycket annat står för en hållbar framtid. Jag förstår också att dom som inte handlar för 1000kr betalar frakten till dom som faktiskt gör det… 79kr är verkligen i överkant kan jag tycka. Och jag hänger upp mig på det. 

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *