Sänka elförbrukningen

Elpriserna har skjutit i taket och jag sitter här hemma och funderar på hur jag kan sänka våra kostnader och självklart sänka elförbrukningen. Jag är ju som sagt rätt medveten om att jag åtminstone kommer vara sjukskriven resten av månaden. Med stor sannolikhet längre. Alltså måste våra kostnader sänkas radikalt och jag behöver lösa vår ekonomi. Så nu sitter jag här och söker efter ytterligare sätt att dra ner våra kostnader. Jag tänkte att jag kunde passa på att dela med mig av vad jag hittar och tänker.

Snabb backgroundstory

Vad kan jag göra för att sänka elförbrukningen?

Att släcka lampor när dom inte behövs känns ju som en av de mest logiska sakerna att göra. Ändå så gör man inte det. Nyss släckte jag 6 st lampor. Eller ja, jag klickade på 6 knappar, det var betydligt fler lampor kopplade till knappen än en. Så enkelt men ändå så ”svårt” att sänka elförbrukningen

Sänka värmen, eller nu har vi pellets så vår värme går inte på el. Men jag tror faktiskt att vi oavsett ska ta och sänka värmen i vårt hus. 20 grader är vad som rekommenderas i ett hur. Vi har just nu 23,5 grader. Så det lär ju sänkas – när Magnus kommer hem och berättar hur jag gör det. 

Ta tillvara på din uppvärmning. Om du värmer upp din ugn, se då till att du använder den så långt det går. Alltså laga flera rätter samtidigt, det är ju bra av så många olika anledningar.

Skaffa grenkontakt och släck när du inte använder. Som inne på barnens rum i källaren, eller barn och barn, tonåringar. Dom är hos oss varannan vecka. Alltså står deras teknik och tuggar energi helt i onödan 2 av 4 veckor i månaden. 26 veckor om året. Japp här blir det att fixa grenkontakt så det kan släckas ner. 

Dra ut laddarna som inte används. Enkelt men ändå så svårt. Det är ju faktiskt en säkerhetsrisk också.

 

Byta lampor, fyll maskin för att sänka elförbrukningen

Jag tror att dom allra flesta redan har lågenergi lampor. Men det är ändå värt att nämna att detta är något som är bra. Både för miljö och plånbok.

Kör inte tomma maskiner. Oavsett om det är tvätt eller disk. Utan se till så du fyller dom rätt och ordentligt så att du får ut maximalt av din elförbrukning.

Strunt i torken, alltså torktumlare/skåp. Det är helt onödigt att torka där, om möjligt häng upp tvätten, det tjänar miljön och plånboken på.

Stäng dörren och håll den stängd

Kylskåpets och frysens dörrar ska vara stängda. Se till så att dom är täta och självklart, ju nyare och miljösmartare vitvara du har. Ju lägre förbrukning av el och därmed kostnad. Sedan är det självklart en investering i sig det med. 

För att kylen inte ska stå öppen onödigt mycket så har jag faktiskt gjort olika lådor. Tex frukostlådan. Då är det bara att öppna dörren och ta ut lådan. Där slipper man stå i dörren och fundera på vad man har och vad man är sugen på.

 

Elpriset är rörligt

För många av oss och i regel (som vanligt finns det undantag) så är elpriserna lägre på nätterna och mitt på dagen. Så har man möjlighet att köra maskiner då, så blir det billigast för dig. 

Jämför din egna el

Länken som du nu kommer att få är en affiliatelänk, vilket innebär att ja kommer få en liten peng när du gör en elsökning ( som inte kostar dig något)

Något som jag tycker är bra är just det här med -Compricer- Alltså att du kan söka och ta reda på var du kan få billigast el. Du kan även söka via tex elskling eller andra tjänster.

Men missa inte att jämföra det är så viktigt och det gäller inte bara elen utan alla dina kostnader. Det är tråkigt men väldigt få företag tar hand om sina trogna kunder. Så ibland är det bättre att byta leverantör. Eller åtminstone ringa och berätta att man funderar på det hos sin nuvarande leverantör. Så förutom att sänka elförbrukningen så kan man ju sänka kostnaden.

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *