Måndag 20 september – antiinflammatorisk kost

Antiinflammatorisk kost.

Klargörande:

Min resa med antiinflammatorisk kost har ingenting med att bli smal/gå ner i vikt eller kroppshets att göra. Däremot kommer jag att ta foto och ställa mig på vågen varannan vecka. Varför?

För att följa utvecklingen.

Jag har inga mätverktyg förutom:

  • Fotografier
  • Vikt
  • Hur jag mår

Även om den sista punkten är den som är absolut viktigast för mig. Så är det samtidigt inte direkt mätbart för någon annan än mig själv och jag vill att det ska vara det.

Vad är Antiinflammatorisk kost?

Det är lite det jag faktiskt tänker ta reda på. Men det jag har insett är att denna typ av mat finns i alla typer av religioner, världsdelar och samhällsklasser. I Indien kallas det för Ayureda (vilket dock är mycket större än kosten). Inom islam och judendom har vi fastan som också är viktigt för våra kroppar. Vi har den grekiska kosten och vi har Paleo (som jag inte läst något om direkt ännu). Och sedan finns det mycket mer som jag inte riktigt greppat ännu eller lärt mig ännu eller förstått. Inget av detta jag skriver har några direkta källhänvisningar utan det är saker jag har snappat upp. Vilket då såklart är påverkat av min tolkning. Det kan göra att jag missförstått saker eller förstått det annorlunda än vad du förstått. Men som vanligt så delar jag med mig av mina tankar och mina reflektioner och inte forskningar. Skulle jag göra det, så finns det källor som kommer styrka det.

Att äta det som kroppen mår bra av

Detta är huvudnyckeln i antiinflammatorisk kost. Problemet för mig är dock att det som min kropp tydligen mår bättre av, är saker som inte ligger ”naturligt för mig att äta. Det har ingenting med smaken att göra utan med att göra att jag har växt upp med att protein och kolhydrater (pasta, potatis och ris) är det som står för våra måltider. Samt att mat ska ätas, inte drickas… Vi kommer in på det längre fram i dagarna. Idag ska vi fokusera på mitt…

Varför antiinflammatorisk kost?

Jag mår inte bra. Min kropp mår inte bra, mitt psyke mår inte bra.

Även om vi måste ha parentesen hjärnskakning och skallbasfraktur med i detta stycket så är sanningen den att mitt mående var lika illa innan. Det är bara att nu har jag verkligen fått tid att reflektera och acceptera det. Eftersom jag inte har kunnat lämna vårt hus. Jag får inte köra bil. Jag orkar inte kolla film, läsa böcker. Det jag har gjort är att ligga och titta rakt upp i luften samt att sakta lyssna på ljudböcker om just antiinflammatorisk kost. Det som har sagts låter vettigt. Det blir liksom självklart när jag läser det. Som att ”ja men det här visste jag ju, varför har jag inte bara gjort det innan?”. Vilket såklart känns rätt korkat.

Jag har precis beställt ett test av min tarmflora. Som ska berätta för mig hur jag mår. Eller hur min tarmflora mår. Detta beslutet tog jag efter att jag under en längre tid har läst på om detta med att testa och tycker att det hade varit en bra sak att göra. Alltså att testa min tarmflora. Genom att jag lusläst det mesta hos Foodpharmacy så ramlade jag över rabattkoden som gav mig provet till halva priset. Vilket fortfarande är mycket pengar. Men ändå något som jag anser är värt att göra. Rabatttkoden sommar2021 ger dig testet för 990 kronor istället för 1890kronor.

Fortsätta läsa på

Min plan och tanke var att jag skulle börja med den antiinflammatoriska kosten all in idag. Men med tanke på att jag precis beställt provet så känner jag ändå att jag borde avvakta och lämna in mitt prov till dom innan jag börjar förändra min kost helt. Så fram tills dess att jag fått hem och skickat iväg mitt prov. Så kommer jag fortsätta att läsa på och lära mig mer. Det tar ju en stund med ett huvud som inte riktigt hänger med i svängarna.

Dock har jag redan börjat att förändra saker och det ligger liksom kvar i livet och det kommer jag inte förändra tillbaka till det sämre.

När jag läste ( lyssnade) på foodpharmacy  – länken är till Nextory, följ den och registrera dig så får jag en tipsbonus. Var en av dom saker jag fastnade för mest att istället för att drastiskt ändra allt i sitt liv, så kunde man börja med att lägga till saker i sin kost.

Vad jag tagit till mig

  • Jag försöker laga den mesta av vår mat på låga temperaturerna 100 grader. Detta för att behålla alla bra saker i kosten och för att minska risken för att skapa dåliga saker.
  • Lagt till en massa nya kryddor i min kost.
  • Har en burk chiapudding i kylen till dom tillfällena barnen inte vill äta och hellre ha en macka. Då får dom ta ”gröt” istället.
  • Mycket grönsaker i maten
  • Börjat fermentera grönsaker.

Bra mat kan lindra psykisk ohälsa

Detta är inte mitt påstående, inte alls. Jag har ingen aning om det är så. Men jag är mer än villig att ta reda på om så är fallet. Mycket hellre att lösa min nedstämdhet med mat än med medicin som nu. Jag tycker verkligen att detta kommer att bli så himla spännande! Jag är liksom redo för nästa steg i mitt liv. Där bra mat ska få spela en betydande roll.

Livsstil inte en diet

Jag tänker att detta måste bemötas som en livstil och inte som en diet. Jag väljer att äta bra mat. Men kommer med stor sannolikhet ha dagar då jag äter mindre och kanske tom dålig mat.

Jag är också medveten om att jag med stor sannolikhet kommer att må dåligt dagen efter.

Tänker på det som en bakfylla. Och alkoholkonsumtion. Jag dricker inte alkohol varje dag eftersom det inte är bra för mig och min kropp. Men jag är inte heller nykterist. Ibland tar jag ett glas och det fungerar bra och jag känner mig nöjd med det och mitt liv påverkas inte speciellt.

Sen finns det tillfällen då jag dricker alldeles för mycket och min kropp och mitt huvud får lida för det.

Jag tänker att det är precis så jag kan välja att tänka kring min kost också.

Allt detta, all dokumentation och det jag delar med mig av. Kommer att ha en eller kanske två syften. Dom är att jag ska kunna följa min resa till ett bättre jag. Samt att eventuellt inspirera någon annan till detsamma.

Finns inte budgetmorsan mer?

Nej jag tror inte det. Usch så sorgligt det kändes när jag sa det så. Men jag tror att fokus på det som många av mina följare har krävt av mig har liksom slutat vara intressant. Jag lever fortfarande på samma vis. Men det är ju mitt liv. Jag kommer skriva ett inlägg om detta. Jag lovar. 

Antiinflammatorisk kost
premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *