Kräsna barn?!

  • -Mamma, vad är detta för något?
    -Mat. Ät nu.

Så här ser det oftast ut hemma hos oss. När dom smakat så pratar vi om vad där är i.
Varför? Jo för annars heter det
-jag tycker inte om ditt och datt.

Oftast, inte alltid, så äter dom maten som serveras. Ibland blir mina experiment rätt äckliga och då äter ingen av oss det, förrän. Jag har i det i någon annan maträtt istället 🤣

Just igår hade jag Lily 5 år gallskrikandes om att hon INTE tyckte om maten och att hon INTE tänkte äta den. Lillasyster Zoey åt, konstaterade att det var för starkt (ja tro jag det när jag tänkte fel och slängde i 1 msk sambalolek istl för tsk). Vi plockade ut, kikärtor, kidneybönor, vitabönor och ”black eyed peas” som hon åt utan såsen, den gröna pastan åt hon såklart – allt medan storasyster Lily hade ett fullblommat känsloutbrott (Som jag bemötte med jämna mellanrum).
Jag tackade Zoey för att hon smakade maten och för att hon ätit det hon tyckte om.

Kort därefter kommer Lily smygande, ber mig titta bort. Tar en stooor tugga av maten. Säger att jag får titta och ser så där löjligt stolt ut – eftersom hon vet att min glädje kommer vara enorm (och rätt överspelad om du frågar vilken vuxen som helst). Lily konstaterar att hon inte tyckte om maten. Jag tackar henne för att hon smakade och frågar om hon kunde tänka sig att bara äta baljväxterna, det kunde hon inte. Hon ville ha en macka. Eftersom vi gått från ett fullblommat känsloutbrott till att hon faktiskt smakade, så sa jag åt henne att hon kunde ta macka.

Smaka maten

Hemma hos oss smakar man maten. Är där något man vet att man inte tycker om, så smakar man det ändå och sedan kan man ta något annat om det verkligen inte går att äta. Dom som varit svårast med detta är dom stora, vilket egentligen inte är så konstigt, deras smaklökar var ju redan vana vid annan mat, än min konstiga och nu blir det mer och mer konstig ju mer jag kommer in på Hållbarmat och livsstil och jag tänker att det måste få vara okey. I regel äter dom det som serveras nu, kanske för att dom bara äter lite och för att dom sedan går ner och trycker godis från sina godisgömmor. Dom är klipska dom små liven för dom byter ju ställen hela tiden på sina gömmor.

Matens betydelse

Vi pratar mycket om varför vi äter den mat vi gör. Varför jag drygar ut med baljväxter och varför vi ibland äter helt vegansk mat – som igår. Vad har maten för påverkan på vårt klimat och hur kan vi hjälpa jorden att må lite bättre? Hur kan vi skapa en mer hållbar livstil tillsammans?

Dom små är ju rätt små, men hänger ändå väldigt mycket med. Sedan vi började titta på Disney Play och alla djur och naturfilmer som finns där. Så har det blivit enklare. Vi förklarar att vi ibland äter mer som elefanterna och aporna än som lejonen och geparden. Eller som Brunbjörnen som kommer ut ur sitt ide och äter massa gräs för att det är det som finns till hands först.

Man måste inte tycka om allt

Det gör inte jag heller. Däremot så är jag bortskämd med två små som på riktigt äter typ allt. Ibland äter dom inte pasta och ibland inte majs eller färs. Men det handlar om dagsform och inte om smak. Men det är Okey att inte tycka om allt. Dom tycker inte om lök säger dom, så hemma hos oss äter vi barnlök, en speciell lök som alla barn tycker om – det fungerar. Ibland har jag mixat grönsaker och har det i köttfärsen eller grytan, så dom inte ser hur mycket ”nyttigt” där faktiskt är i maten.

Men vill du få in mer baljväxter i maten men inte riktigt vet hur. Prova med att koka och mixa, linser är väldigt tacksamt att ha i typ all mat tycker jag. Speciellt röda linser. Om du någon gång ätit linsgryta eller soppa. Så vet du att den har en speciell smak – av linser. Den tycker jag dock försvinner väldigt mycket när man har linser i tomatsås.

Receptet

1dl vita bönor
1dl kidneybönor bönor
1dl black eyed peas
2,5 dl kikärtor
Blöt lägg i 8 h, koka därefter i 1h

1 hackad gullök
5 champinjoner
2 morötter
800gr krossade tomater
3 msk tomatpure
1tsk sambalolek
1liter vatten
Salt och svartpeppar
Koka med baljväxterna


1 nät brysselkål och bönpasta efter tycke och smak.
Här kan du behöva hälla i mer vatten.
Låt koka tills pastan är färdig, kålen kommer vara aldente.

Mängd mat? Enorm! Typ 16 portioner, kostnad? Typ 40 kronor.
Alltså billig mat med protein och fiber och med låg klimatpåverkan!

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *