Hållbar Julmat

Ge mig en svårknäckt nöt, sötare gröt, djupare dopp i grytan
Glittrigare glim och grötigare rim och mer Arne Weise i rutan
Jag vill ha rymligare säck, segare knäck, fetare fläsk från grisen
Krimsigare krams, längre långdans och raskare räv på isen

Hej på dig! Jag tänkte att vi skulle köra andra delen av min HållbarJul-serie idag. Tänkte att vi skulle dyka ner i maten, så vi kör väl igång direkt.

Hur skapar man hållbar julmat?

Fyra regler eller riktlinjer eller kalla det vad du vill 🙂

  • Ta reda på vem/vilka som ska fira jul och äta med er.
  • Låt varje person lista dom 4 (?) viktigaste sakerna på julbordet.
  • Sammanställ sedan för att se vad som behöver köpas in och mängden. (Om farbror Knut verkligen behöver grisfötter och han är själv om det, så får farbror Knut ta med det till sig själv)
  • Dela på kostnaden! Räkna ut ett ca pris för vuxna och för barn och låt alla betala det, eller låt alla ta med lite saker var så det blir jämt.
Varför är detta hållbart?

Jo men dels så är det ekonomiskt hållbart eftersom det inte köps för mycket mat (alltså man behöver inte ligga ute med för mycket pengar). Sedan delar man på kostnaden och det är såklart också mer ekonomiskt hållbart.

Det är hållbart för miljön eftersom vi inte köper hem för mycket mat, som inte äts upp och som sedan istället behöver slängas (Sen vet jag att du inte slänger mat utan väljer att frysa in eller sätta in i kyl för restfest).

Mina måsten på Julbordet

*Gravad lax med hovmästarsås och kavring (jag gör en macka av det)
*Janssonsfrestelse
*Grönkål
*Mandelmussla

Ja jag är kanske lite smart här och väljer dessa sakerna eftersom jag vet att hur många som helst kommer skriva prinskorvar, skinka och köttbullar 😛 Men det är på riktigt typ detta som är det viktigaste för mig när jag tänker julbord. Ja leverkorv med rödbetor tar en hög placering också.

Handla svinn

Detta är så viktigt tycker jag och det är även väldigt enkelt. Tex så har jag redan inhandlat julkalender till dom stora barnen, en lyxigare variant som jag tror kostar runt 60kr, men från Matsmart det gjorde jag iof redan i februari 😛

I år köpte jag dessa från matsmart, jag tycker att dom är gulliga och lite speciella utan att vara för mycket. Så det kommer finnas med i varje ”gåva” jag ger. Funderar på om barnen ska få ge det till sina pedagoger också. Jag tycker som sagt att det är lagom mycket. Men det kommer även att hänga i julgranen.

På tal om matsmart så köpte jag faktiskt detta till nyår också. Tycker inte att alkohol och barn hör ihop (men det gör man såklart helt som man själv vill, inget skammande, det har ju med min uppväxt att göra). Så till nyår så har vi vuxna detta som festdryck, sen kan det mycket väl vara så att vi köper hem skumpa med alkohol för att fira in 12-slaget.

Jag har även inhandlat vår familjs ranson av prinskorvar när det såldes ut som svinn tidigare i år så det ligger i frysen, jag har även revben i frysen köpta som svinn i höstas, som jag tänkte att min bror skulle få grilla till julafton, han gör världens godaste revben!!! Hovmästarsåsen finns också redan – den håller ju hur länge som helst och risgröt har vi hemma. Körsbärsås köptes på gekås för halva priset sist vi var där (så inte svinn iof).
Färs till köttbullarna avvaktar jag lite, men tänker att när jag hittar svinnfläskfärs så slår jag till för att kunna göra julens köttbullar.
Hjortronsylt till mandelmusslorna finns här hemma från min syster, som jag tror handlat det på matsmart. Ja ni ser mängder finns här redan, jag tycker det är så häftigt! Och Grönkålen står i trädgården och väntar!

800kronor

Jag räknar med att julmaten (då räknar jag faktiskt in alla juldagar) kommer kosta 800kronor för oss 6. Det är nästan lika mycket som hela Novembers matbudget. Men det känns ok, för det blir inte mycket mer än 133 kronor per person

Vegetariska alternativ

För att göra julbordet ännu mer hållbart för miljön – men även plånboken så är Vegetariska och veganska alternativ väldigt bra. Däremot tror jag att vi i år kommer välja att minska intaget av kött istället för att ersätta det med vegetariska alternativ, men vad vet jag. Allt kan hända och det är jag väldigt ödmjuk inför.

Hur skapar du ett hållbart julbord och vad är dina 4 måsten? <3

Kram Sanne

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *