Hållbar Julklapp

Midnatt råder tyst det är i Husen…

Julen närmar sig och det går fort, speciellt nu när man är vuxen, mystiken kring julafton försvinner och jag försöker krampaktigt skapa den till mina barn. Men det ska ju också vara Hållbart, eller hur. Det är ju inte vettigt att bara konsumera och spendera bara för att man ska. Det måste vara Hållbart. Det är så så så viktigt för mig. Men vad innebär det då att vara Hållbart? Det tycker jag är en svår fråga. Speciellt när det kommer till gåvorna, till maten och till pyntet. Haha ja ni ser, med allt. Men låt oss bryta ner det i dom här 3 rubrikerna då.

Hållbar Julklapp

I år är det hållbara julklappar som jag siktar in mig på. Men inte enbart, utan även riktiga önskejulklappar, dock blir det då istället färre julklappar.
Som till Lily (5) och Zoey (3), dom önskar sig vars en docka, dom ska vara likadana, blonda och ha långt hår. Den ska kunna prata äta och kissa. Allt detta hittade jag inte i en docka. Men jag valde att köpa Skrållan docka till dom. Jag har även valt att köpa ”boken som inte vill bli läst” från Adlibris jag vill egentligen påstå att man inte bör köpa böcker inte nya iallafall. Men sen tänker jag också. Att hellre köpa nya böcker och faktiskt köpa böcker, än att inte köpa böcker alls och att ge det i gåva är fint. Böckerna jag köpt i år finns inte begagnade ännu – dock finns dom i bibliotek. Men just dessa vill jag ha hemma. Boken som inte vill bli läst är en bok som jag hoppas ska erbjuda oss många skratt, bus och tokigheter plus en fantastisk stund tillsammans, så det är kanske inte en bok jag betalar för – utanför umgänge och kvalitetstid och det, det är ju verkligen hållbart.
Köpte Babblarna schampoo och Balsam från Matsmart eller var det kanske Bamse? Det minns jag inte, men det var iallafall Ekologiskt och det var lite det som var grejen, Eko – hållbart, från matsmart – hållbart alltså lite bättre val, men lite dyrare. Därför väldigt bra att ge i julklapp.

Till dom andra då, dom som inte är barn? Eller dom som inte är mina barn…
Här står Hållbarhet i stort fokus. Välja bättre alternativ. Erbjuda egentid, prova något nytt man aldrig provat – ett mer hållbart alternativ. Något som håller i flera år, som man kan ha med sig länge alltså typ resten av livet länge. Mycket av det jag ger handlar om känsla, upplevelse eller umgänge i mycket större utsträckning än just värdet på varan i inköp. Det handlar om en stund i stillhet eller i umgänge. Träning eller avslappning, det som jag tror personen behöver mest. Jag ger saker som jag vet att någon hade köpt ändå, bra för då slipper dom betala för det.

Vad får det kosta?

Det får kosta vad det vill egentligen. För som jag sa, det handlar inte om priset för mig. Jag gör ofta och gärna fynd. Saker som är dyra som jag får till halva priset. Vilket betyder att jag kanske ger en sak som är värd 500kr men jag har bara betalat 250kr. Jag gillar såklart att ge lyxiga saker som jag tror kommer kunna uppskattas. Men jag gillar även att komma undan billigt, däremot om vi har bestämt en summa vi ska lägga på något, då är det den summan jag handlar för – det känns mest ärligt. Typ 200 kr i julklappsleken, du handlar jag för 200kronor.

Till dom små blir det nog gåvor för runt 600kr/barn
Till dom stora detsamma kanske lite mer, det beror helt på behovet.
Till andra anhöriga?
Jag brukar köpa små kit, eller göra något eget (ett år stickade jag chunky plädar till alla, som ingen tyckte om 😛 ) så det gör jag inte om…
Men ofta får alla liknande eller samma, tex alla kvinnor får samma, eller alla par får samma. För mig är det en symbolisk sak som kan kosta 0-500kr.
I år blir det typ 2 saker, till ett värde av 400 kronor, till familjerna, men det är inte det jag betalat för sakerna.

Gåvor för, ja vad blir det? Jo men runt 5000kr landar det på. Då är det gåvor till 3 par, 5 barn, 1 mamma, 1 vän, 1 man (min då 😝) 1 mormor och 1 ”farmor”. 3 syskonbarn (vuxna). Ja men typ så. Det känns bra och rimligt. Nu kommer inte alla pengar från min egna ficka mycket går ju från vårt gemensamma konto.

Jag vill inte överdriva konsumtion

Och eftersom jag verkligen strävar efter ett mer minimalistiskt liv (vilket barnens rum verkligen inte visar några som helst tecken på). Så är våra önskningar väldigt begränsade när det kommer till Julklappar. Dom kommer få klädesplagg av deras mormor, vars en bok av deras gammelmormor och sedan har jag bett övriga familjemedlemmar att ta det lugnt med leksaker. Det tråkiga är dock att jag inte riktigt vet vad dom kan önska sig, så det är främst upplevelser och umgänge. Det är det som jag ser som viktigt för mina barn, att dom får tid med sin släkt och familj att dom får lära känna alla och att alla får lära känna dom. För mig är det verkligen så så så viktigt!

Lätt att köpa mer och mer. Du som följer mig på instagram såg min händelse innan om att jag köpt boken, fast jag sagt att jag var färdig. Det blev mer än jag tänkt, däremot var det en bok till båda barnen. Därför känns det bra.

Hur kan jag tänka för att det ska vara hållbart?

Låt barnen (för jag upplever iaf att det är främst barnen som man överköper till) Få lista vad dom vill ha. Sedan kan du se om det finns något du vill ge dom, samt om det finns något dom behöver.

Som i vårt fall
Vill ha – docka och nappflaska, Behöver – schampoo, balsam, strumpbyxor. Något jag vill ge dom – Boken som inte ville bli läst.

Detta blev ett mycket längre inlägg än vad jag tänkt. Så nu gör jag om det och kallar denna delen för Del 1. Vill du ha del 2 och 3 om mat och inredning/pynt också? Kommentera gärna! Samt! Berätta GÄRNA hur du tänker kring julklappar!

Kram Sanne

premium

Mer från bloggen

Spara pengar är för alla!

Att jag tycker att alla ska kunna spara pengar tror jag inte är någon hemlighet. Jag tror inte heller att det är en hemlighet att

Gratis spabad

Spabad nästan gratis

Inlägget är ett betalt samarbete Jag tänkte på ett gratis spabad… Vet faktiskt inte om vi pratat om detta, kanske lite. Men jag tror på

Barbiedockorna

Fräscha upp barbiedockorna För ett tag sedan, långt innan min sjukskrivning. Så köpte jag dessa barbiedockorna som från barnens stora kusin. Men dom var verkligen

4 svar

 1. Ja tack jag vill gärna ha del 2 och 3.

  Jag har tidigare inte alls tänkt något kring julklapparna utan bara handlat och ibland har det blivit det de vill ha eller vad jag tycker vore kul för dom. Ja och ibland har det blivit vad de behöver också.
  I år kommer jag att tänka mer på vad de behöver och kanske en sak som de vill ha. Sen får dom boken som inte vill bli läst som vi gemensamt barnen och jag kan få en mysig stund tillsammans med.

 2. Ja tack, gärna del 2 och 3. 😀
  Jag handlar mycket julklappar, har alltid gjort det och gillar det. Men nu har jag börjat tänka till. Till ex. vuxen dotter och sambon önskar kåsor och sånt, istället för att köpa det billigast som finns…..har jag beställt bättre kvalité och mera miljö vänliga alternativ. Har börjat verkligen tänka till om det är något de kommer att gilla och använda.
  Något jag har läst som jag tycker är väldig smart, men inte gjort så:
  Something they want.
  Something they need.
  Something to wear.
  Something to read.
  Tycker är skit smart: Något de önskar, behöver, läser och har på sig.
  Har handlat en hel del till barnbarnen second hand: har också köpt Babblarna bubbel bad och schampo till de.
  I år funderar jag på att handla utifrån tema till de vuxna: men vet inte om jag klara det riktigt: Exempel, sonhustrun ska få en symaskin (begagnat) och så får hon sax, nålar, tråd kanske en bok om att sy.
  Har börjat handla uppleversler som är uppskattade; men lite svåra just nu i Corona tider.
  Jag har alltid köpt något barnen har önskat men sen en del de behöver och något jag kommer på själv.
  Det blev en massa babbel här.

 3. Min systerdotter gav mig så bra julklappar förrförra året. En mycket gammal kaffeburk som hon visste att jag skulle älska samt en tavla hon själv målat (hon är väldigt duktig) och ramat in samt tvättnötter och städtvål. Allt inslaget i begagnade kökshanddukar och tygbitar. Så jag satsar på något liknande. Ekologiskt, begagnat eller hemgjort. De minsta barnen får nog begagnade böcker och lite pysselsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *