Glutenfria Lussekatter

Okey, nu kör vi, dessa blev så makalöst goda att jag måste skriva ner det omgående och BUMS!

Receptet är inspirerat av Camilla Hamids bullar och det mesta är precis som hennes recept, eller, det är hennes recept med min touch 🤗

Ingredienser

50 g rumsvarm jäst
1 tsk bakpulver (min jäst var gammal, så drf tog jag lite bakpulver, detta kan du som har färsk jäst utesluta)
2msk fiberhusk
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1,5 g saffran
1tsk gurkmeja
250 g mjukt, rumsvarmt laktosfritt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1,5 dl blötlagda russin
14-15 dl Semper grovmix
1 tsk salt

Hur att göra

  1. Smula jästen till degen i en bunke & häll i den laktosfria mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken, ha i fiberhusk.
    Blötlägg russinen i vatten (jag la det i 0,5 dl rom och fyllde upp med vatten, sedan)
  2. Ha sedan i saffran (Som du mortlat med 1 msk socker och 1 tsk gurkmeja – går att utesluta), smör i delad i bitar, strösocker, ägg
    och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov Jag använde ca 9 dl. Häll ut hälften av vätskan till russinen och häll i resten i degen tillsammans med russin.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar. 
  4. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
    bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  5. Pensla bullarna med äggvispet. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur ELLER frys in så fort dom svalnat.

Som vanligt när man bakar med glutenfritt mjöl så kommer där ingen gyllenbrun nyans som man önskar. Däremot är smaken sagolik och inte för att vara gluten och laktosfria, utan för att vara lussebullar.

Dessa bullarna kostade oss ca 60kr att göra. Mycket tackvare att vi handlar svinn och för att Elias får glutenfria produkter till kraftigt reducerat pris!

Vad är ert måste när det kommer till Julbak?

Kram Sanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *