Från Slösa till Spara

En snabbguide i Ekonomiskhållbarhet!

 1. Sluta handla saker du inte behöver.
 2. Skapa en budget.
 3. Se över dina matkostnader och sänk om det går.
 4. Kolla över alla dina abonnemang. Behöver du alla? Kan du sänka priset?
 5. Sluta köp nyproducerade kläder. Det finns det massa andra människor som gör utan att använda dom. Och därför säljer dom billigare
 6. Spara INNAN du använder fickpengar – men EFTER du betalat räkningar
 7. SLUTA handla på avbetalning/kredit. Har du inte pengarna att lägga på varan så ska du inte köpa det. (Annan sak om du vill få hem varan för att se hur den är innan du betalar).
 8. Se över dina hygienrutiner, varför använder du det du använder? Behöver du raklödder eller fungerar tvålen lika bra, behöver du schampoo i flaska eller fungerar hårdtvål lika bra? Varför har du den mascaran du har? Hur länge duschar du? Låter du vattnet rinna när du borstar tänderna? Hur mycket toapapper använder du egentligen?
 9. Se över din köttkonsumtion. För det första vegetarisk mat ÄR billigare än kött och FRAMFÖRALLT är det så mycket mer hållbart för vår planet. Nu är jag inte vegetarian, men vi har valt att dryga ut jättemycket mat med baljväxter och linser. Och vi har även vegetariska måltider några gånger i veckan.
 10. Sluta ge bort pengar!
 11. Gå igenom dina kläder! Fundera på kapselgarderob och framförallt ta hand om dom du har! Tvätta i rätt gradantal och inte för ofta! Har du bara använt ett plagg under en dag och det är rent, lufta det då istället tex.
 12. Lås dina sparade pengar på tex på Avanza (Detta är en affiliatelänk som gör att jag får en peng om du öppnar konto genom den).
 13. Sluta handla utemat och take-Wayne kaffe minska åtminstone på det.
 14. Räkna ut vad du sparar på dom olika sakerna, det blir en bra drivkraft.

Vad ger dig mervärde i ditt liv?

Alltså på riktigt vad gör dig riktigt jäkla nöjd/lycklig? Vad sätter guldkant på din vardag? Unna dig då det, ibland. Avsätt pengar för det i din budget!
Du kan kanske inte – om du vill kunna spara – göra din guldkant lika ofta. Men tar du bort det helt från ditt liv. Så är det kanske faktiskt så att din ekonomi kommer gå helt åt helvete. Det ska kännas görbart! Känns det inte som att du kommer kunna hålla det du säger, när du säger det. Så kommer du antagligen inte göra det heller!

Skriv ner dina mål!

Det kan vara små och stora.
Ska du ha lyckats spara ihop 1000 kr på 3 månader eller 70000 på ett år?
Konkretisera dit du vill så kommer du mycket enklare att nå dina mål!

SLUTA med alla ohälsosamma vanor!

Släng, cigg – snus – alkohol åt helvete (ursäkta språket) Men alltså dom äter upp dina pengar!
Sluta köp godis, läsk och snabbmat hela tiden, du äter upp dina pengar!

Känns det fortfarande övermäktigt även om viljan är där?

Jag har planer på att skapa en Bootcamp i att komma igång med livet som en spara istället för en slösa, där vi kommer prata om hur man gör en budget, hur man ska tänka. Hur man kan göra hållbar mat och Allt annat som du undrar om. Den kommer vara uppbyggd under 3 månader Jan-April priset beror helt på hur många som kommer vara intresserade. Om det kommer vara en hållbar idé för mig precis som för dig!

Skulle du vara intresserad av detta? Skriv då ett meddelande till mig!
Det gör du här Detta är såklart inte bindande på något vis. Du vet ju typ inget om det! <3

Kram Sanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *