Bli ekonomiskt fri

Det är ju det som allt det här handlar om för mig. Att bli ekonomiskt fri. Att bestämma över min egna tid. Att göra det jag själv vill, när helst jag vill det. Sanningen är dock den att det liv jag lever just nu. Gör mig faktiskt till väldigt fri. Jag fattas ingenting. Jag älskar mitt arbete och dessutom som arbetar jag bara 7 pass i månaden på min 92% tjänst. Jag har möjlighet till att spara och jag har även möjlighet till att leva på ett sätt som jag anser är hållbart.

Men… hur mycket pengar behöver jag för att inte behöva arbeta en enda dag till i mitt liv?

Utgifter

För att veta det, så behöver jag först och främst ta reda på hur mycket utgifter jag räknar med att ha den dagen jag inte ska gå tillbaka till mitt arbete och som livet och läget ser ut idag. Så kommer jag och Magnus tillsammans ha utgifter på ca 16.000kronor då. Då är såklart alla kostnader inräknat.

Men hur är denna låga kostnad möjlig?

Som du säkert kan utläsa så är planen att vi har downshiftat rätt rejält under denna tid. Planen är också att vi äger alla våra saker (som vi iof även gör nu) och att inget är på avbetalning. Planen är också att vi har kunnat köpa bra och ordentliga produkter genom åren som kommer hålla för ”resten av våra liv” och vi har även planerat för ett buffertsparande på ca 1000kronor i månaden. Planen är även att vi är självhushållande på grönsaker under sommarhalvåret. Vi drar alltså ner kostnaderna rätt rejält. Men utan att för den saken skull känna att vi lever snålt.

Hur mycket pengar behövs?

2.743.000 kronor ungefär krävs för att vi ska kunna leva utan att behöva arbeta. Om man litar på Rika tillsammans uträkningsverktyg

Om 13 år

Är planen att vi sparat ihop den summan. Nu har vi dock ”förmånen” att ha ett bra sparkapital redan på ca 250.000 kronor och vi har även möjligheten att spara minst 10.000 kronor varje månad för denna sakens skull.
Men om 13 år, så är jag ”Bara” 43 år och vi har båda planer på att på något vis fortsätta arbeta i ca 9 år till. Så under denna tiden så har vi alltså möjlighet att utöka vårt kapital på ett sätt som skapar oss en trygghet. Vilket också enligt mina uträkningar skulle innebära att vi om 22 år, har drygt 6.500.000 kronor i vårt sparande och det skulle jag påstå är ett bra buffertsparande.

Och det är bra för att enligt en annan regel

Så behöver vi ca 25 gånger den årsinkomst vi vill ha.
Alltså i vårt fall då 16.000*12=192.000kr
192.000*25= 4.800.000 kronor.

Varför det skiljer sig så mycket? Det rör ju sig faktiskt om 2 miljoner i differens, detta beror med största sannolikhet till att rikatillsammans kalkylator antagligen inte räknar med inflation.
Oavsett så är vi ju ”trygga” då vi enligt min uträkning kommer att ha ca 6.500.000 kronor på vårt konto när det är dags för pension.

Ödmjuk för att livet händer

Däremot så tycker jag att det är extremt viktigt att vara ödmjuk inför att livet händer. För det gör det ju. Hela tiden. Idag, denna månaden så kan vi spara 10.000kronor, men vad som händer nästa månad, det vet vi inte förrän då. Jag tycker att det är extremt viktigt att vara ödmjuk inför livet och alla olika vägar som finns. Jag menar, hur många av oss räknade med en pandemi som lamslår hela världen? Inte jag åtminstone. Däremot har det gjort mig ännu mer beslutsam för att jag vill leva mitt liv på det sätt som jag gör idag och att jag vill kunna fortsätta leva så.

Kram Sanne

premium

Mer från bloggen

3 svar

  1. Hej! Mycket spännande läsning, men en fråga dök upp – vad arbetar du med som bara arbetar 7 pass i månaden på 92%? Låter ju helt underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *