Ekonomitips

Hållbart sparande

När du blir medlem i Budgetmorsan premium så får du tillgång till min egna fondkurs. Detta är kursen för dig som är nybörjare när det kommer till fondsparande. Egentligen handlar kursen om att få en spark i baken och våga. Men självklart får du också vet hur jag sparar.
Klicka här för att bli medlem i Budgetmorsan Premium

Detta är en så enormt stor fråga, men för det första så är det viktigt att du tänker på att dom pengar som du lägger in i fonderna, är pengar som du kommer kunna vara utan i 5 år, för det är den längden man säger att det krävs för att det ska vara ”säkert” att spara på fonder – men såklart innebär det alltid en risk att placera pengar i fonder.
Men för att svara på frågan, du behöver läsa på om fonderna, bryr du dig enbart om hur det går rent ekonomiskt för en fond, så räcker det egentligen att du kollar upp deras statistik under de senaste åren hur har det gått? Men är det etiska viktigt för dig, så måste du klicka dig vidare, läsa på om dom olika företagen som är i fonden. Sen kan du såklart alltid gå min fondkurs och/eller bli medlem i Budgetmorsan Premium för att få djupgående information.

Det beror ju lite på. Är det till deras framtid som sträcker sig minst 5 år framåt, så skulle jag säga fonder.
Men är det för kortare tid, eller för att du vill ha råd med julklappar, kläder osv till dom, så tänker jag ett sparkonto, kan du hitta ett med ränta så är det bra. Jag har listat några banker som har sparkonto med ränta här. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta bra sparränta på ”vanliga” konton nu förtiden.

Om du undra HUR du sparar, alltså hur man kan tänka osv så har jag ett inlägg om det här.

Hej! Dels har jag förmånen att vara frisk och ha ett arbete, det är alltid en bra förutsättning 🙂
Sedan bor vi väldigt billigt där vi bor och vi har valt att dra ner på alla våra fasta utgifter. Jag odlar mycket, köper allt som oftast enbart svinnmat – det är iof mest för miljöns skull. Merparten av kläderna jag äger är secondhand – även där mest för miljöns skull. Vi har gjort ett aktivt val att inte konsumera för att konsumera. Vi har också haft möjligheten att köpa det vi vill ha cash och därmed har vi inga lån mer än på huset.

Vi kommer båda från arbetarfamiljer, har ingen rik släkting som gett oss pengar i arv eller liknande.

Hållbar livsstil

Vägen till en mer Hållbar konsumtion och Livsstil! Haha det lät kanske lite väl radikalt, men det är på riktigt så jag känner det med min. För jag har bara kläder i min garderob som jag verkligen 100% gillar och vill använda – nej inte alla dagar. Jag tänker mig noggrant för innan jag köper nya plagg och det är en resa mot ett mer minimalistiskt liv också.

För att läsa mer om kapselgarderob och hur jag använder den, tänker och hur den arbetar för mig, så läs detta inlägget här.

Nej det gör jag inte, jag försöker främst att handla närproducerat, helst härproducerat. Jag odlar ju en del själv – även om 2020 inte var det bästa odlingsåret för mig. Jag handlar även extremt mycket om inte allt svinn, alltså prissänkta varor som snart går ut i datum.

Hållbar matbudget

Jag försöker snitta 4500kr i månaden. Vill du läsa mer om det, så kan du kolla in detta inlägget.

På samma sätt som alla andra kostnader, var medveten. Håll koll på utgifterna, planera inköpen och håll dig till det som är bestämt – om du inte har kapaciteten till att på ett hållbart sätt kunna förändra planerna för maten.

Hållbar ekonomi

Genom att planera dina inköp och dina kostnader. Genom att ha koll på dina utgifter och genom att skapa en hållbar budget, ekonomi och livstil. Matkostnaderna kan du förändra mycket. Samma gäller när det kommer till olika abonnemang.

Som medlem i Budgetmorsan Premium så får du väldigt mycket information om allt detta.

Ja, du. Det är en bra fråga. Jag vet inte om det finns någon vedertagen förklaring för den och finns det det, så är det inte relevant för mig. Så det svar jag kan ge dig är min egna definition.

Hållbar ekonomi är en ekonomi som du kan hålla, du kan leva ett liv du vill leva. Du kan spara en summa pengar varje månad. Du kan göra lite extra saker ibland. Men det är även när du behöver göra uppoffringar och förändra beteende och liknande. Läs gärna mer om det här.

Hållbar konsumtion

PPA är PrisPerAnvändning, alltså hur mycket kostar en vara per gång du använder den. Hur mycket kostar investeringen. Vill du läsa mer om det och även se förslag på hur jag menar så rekommenderar jag det här inlägget.